I årenes løp har Drammens Børs vært byens viktigste plass for handel og næring, samt et sentralt samlingspunkt og fremste festlokale. Dette praktbygget har rommet aktiviteter med stor betydning for næringslivet og utviklingen i Drammen.
Som er markering av jubileet er et knippe hendelser plukket ut og plassert i en digital tidslinje. Dette med visshet om at tidslinjen kunne vært bygd ut i det uendelige med interessante og viktige hendelser, og med et ønske om at Drammens Børs historie og betydning blir ivaretatt og fortalt videre.
Stortingsarkitekten
Bybrannen i 1866 la den gamle Børsbygningen på Bragernes i aske. Oppdraget med å tegne et nytt praktbygg som kunne synliggjøre næringslivets betydning ble gitt Emil Victor Langlet. Dette er samme arkitekt som står bak tegningen av Drammens Teater og Stortinget i Oslo.
Innvielsen
12. juli 1871 ble den nye børsbygningen innviet med et storslått festmåltid i Børsens festsal, hvor uferdige deler av salen var gjemt bak dekorativt bjørkeløv og barlind. Bragernes Kirke ble innviet samme dag.
Drammens første "Hallo!"
Graham Bell demonstrerte i 1880 sin oppfinnelse, telefonen, i Børsen for nysgjerrige drammensere. Flere var skeptiske, og etter å ha hørt den første telefonsamtalen skal rittmester Jacob Borch ha uttalt: «Ja, mine herrer, det er et meget morsomt leketøy, men noen praktisk betydning får det aldri!».
Postkontoret på film
I 1872 flyttet posthuset inn i Børsbygningen, og man skal ha det til at scener fra filmatiseringen av romanen «To levende og en død» av Sigurd Christiansen - i sin tid ble filmet i nettopp postkontoret i Børsen. Foto fra hvordan lokalene deres så ut etter ombyggingen i 1896.
Storslått besøk
Drammens Børs har siden innvielsen spilt en viktig rolle som markeringssted og festlokale. Da Kong Haakon VII og dronning Maud besøkte Drammen i oktober 1907 stod børsbygningen i sentrum, flott pyntet med vimpler og girlander.
Børsbygningen utvides
Forretningene til leietakerne gikk godt, og flere fikk behov for mere plass. Dette resulterte i byggingen av et stiltilpasset tilbygg mot Nedre Strandgate. Rart å se Børsen uten tillbygget?
Tilbygg med funkisstil
I 1939 begynte byggingen av et nytt tilbygg. Denne gangen et nybygg i funkisstil, som erstattet fløyen mot Nedre Storgate. Ta deg to minutter neste gang du er i Nedre Storgate, og betrakt fasaden!
Gestapo-fengsel i Drammen
Under 2. verdenskrig opprettet tyskerne et Sipo-kontor i Drammen. St. Olavs klubb sine lokaler i Børsen ble okkupert, og i Børsgårdens bakgård ble det etablert et fengsel ledet av Gestapo. Bygget ble revet etter krigen.
Vaktmesteren
Å være vaktmester i Drammens Børs var ingen liten jobb. I følge arbeidsinstruksen til vaktmester Blomberg - en mann kjent for sin orden - fra 1941, skal han utføre de oppgaver børskomitéen pålegger ham, overholde orden på hele eiendommen, føre regnskap over fremmed leiekraft, feie og holde rent gater og gårdsrom, utføre reparasjoner m.m.
Ragnhild Barres danseskole
Om du er drammenser er sannsynligheten stor for at du selv eller nære slektninger har vært innom Ragnhild Barres danseskole, og hennes danseskoleball i Børsen. For ung til selv å ha gått polonese her? Be en slektning fortelle mer om deres ballopplevelse i Drammens Børs.
Nedleggelse av børsvirksomheten
Børsen i Drammen var i motsetning til hva flere tror, en varebørs. Med en ny børslov mistet distriktsbørsene retten til å drive sin virksomhet, og i 1988 ble børsvirksomheten i Drammen innstilt for godt.
Redningsaksjonen
Med frykt for at Børsgården skulle falle under statlig eller kommunalt eierskap, tok Sigurd Bruusgaard og Jørgen R. Låker tak! Handelsdepartementet i Oslo ble forespurt om godkjenning til å opprette en stiftelse med et styre oppnevnt av næringslivet i Drammen. Deres eneste formål: Ta vare på Børsgården. Den 7. april 1988 ble Stiftelsen Børsgården opprettet.
Fra børs til burger
Da McDonalds kom på slutten av 1980-tallet ønsket de å etablere McDonalds Drammen som deres prestisje-lokale. Innvendig hentet de frem den gamle fasaden som var blitt kledd inn, og satte det som før var selve børssalen, tilbake til det originale. Tenk litt på det, neste gang du kjøper deg en burger.
Et næringslivssenter tar form
I 1996 ble lokalene i fløyen mot Nedre Strandgate ominnredet til Næringslivssenteret for Drammens Handsleskammer, Næringsforeningen i Drammensregionen, Byen Vår Drammen og Stiftelsen Børsgården. Alle under samme tak. Næringslivssenteret og det tilhørende loftet ble totalrenovert i 2019.
Bakgårdssalg
I samarbeid med Steen & Strøm ble Børsens bakgård bygd om til kjøpesenter, og noen år tidligere ble det som var den trafikkerte Nygata, innglassert til det vi kjenner som inngangen til Magasinet fra Nedre Strandgate. Utvidelsen av Magasinet Drammen ble åpnet i 1998.
Tilbake til fordums prakt
Siden dannelsen av styret har det kontinuerlig blitt utført vedlikeholdsarbeid med fokus på å bevare det originale uttrykket. Blant annet har festlokalene fått nytt gulv - spesiallaget fra Danmark -, fasaden har blitt pusset opp, veggmalerier har blitt restaurert, og det har blitt lagt om til skifer på taket - som opprinnelig.
De Historiske
I 2019 ble Børsen Festlokaler innlemmet som medlem i De Historiske - en organisasjon for hoteller og spisesteder med historisk sjarm, særpreg og karakter. Felles for medlemmene er hvordan fortiden får være rammen for nye og spennende opplevelser.
Drammens Børs 150 år
I jubileumsåret fremstår Børsbygningen som et praktbygg hvor verneplan er i førersetet samtidig som det er foretatt oppgraderinger og modernisering innenfor de tillatte rammer. Bygningen har i dag et topp moderne konferansesenter som kan ta imot både små og store arrangementer. Festlokalene er oppgradert blant annet med helt nytt ventilasjonsanlegg og er like staselige som de var opprinnelig. Børsbygningen er fortsatt byens storstue. – Gerd Barth Thorsby, styreleder i Stiftelsen Børsgården